Vessem ligt op het kruispunt van het Pelgrimspad (richting Santiago, Assisi en Rome) en het Peerkepad (van Wittem naar Tilburg). Bovendien splitst daar de Via Monastica zich af. Deze interessante route dwars door België sluit in Noord-Frankrijk aan op de Franse paden naar Santiago de Compostela en richting Italië. Het is de kortste weg naar Santiago.
Het Pelgrimspad
Deze route loopt van Amsterdam naar Visé in Noord-België, net boven Luik. Vandaar is er aansluiting op vervolgroutes naar Santiago of Rome. De routes zijn beschreven in twee gidsen van ‘Wandelnet’ en twee gidsen van ‘Het Nederlandse Genootschap van Sing Jacob’.
Wandelnet:
LAW 7-1 (Amsterdam-Den Bosch)
LAW 7-2 (Den Bosch-Vessem-Visé)
Het Nederlands Genootschap van Sint Jacob:
Jacobswegen in Nederland
De Via Monastica, de kloosterroute
Deze route start in Den Bosch en is tot Vessem gelijk aan de LAW 7-2. Vanaf daar gaat het pad in zuidelijke richting verder langs de norbertijnen abdijen Postel, Tongerlo, Averbode en Leffe. Die kloosters boden al in de Middeleeuwen gastvrijheid aan pelgrims. Eindpunt is Rocroi in Noord-Frankrijk, de startplaats van Franse pelgrimsroutes richting Reims en Vézelay en uiteindelijk Santiago, Lourdes of Rome.
De gids is uitgebracht door het Vlaams Genootschap van St. Jacob, ook te bestellen via www.santiago.nl – winkel.
Het Peerkepad, de sporen van Peerke Donders
Het Peerkepad is een wandelroute tussen het Limburgse dorpje Wittem en de stad Tilburg. Het 160 km lange pad voert door de verrassend mooie bos- en weidegebieden van de Brabantse en Belgisch-Limburgse Kempen, door de Maasvallei en het Limburgse Heuvelland. De route kan zowel noord- als zuidwaarts bewandeld worden en is verdeeld in zeven etappes. Onze pelgrimshoeve ligt op die route en wordt gebruikt als overnachtingsplek.
Zie www.peerkepad.nl
Ons Kloosterpad, een pelgrimage.
Wie “Ons Kloosterpad” gaat bewandelen ontvangt historie, cultuur, natuur en geest. Het 330 kilometer tellend pad vertelt het verhaal van kloosterleven in Noord Brabant. Rond 1130 vestigen zich een aantal kloosters op het platteland. Daarna volgen steden waar kloosterlingen gingen wonen. Het eerste stadsklooster komt in ’s Hertogenbosch. De tijdlijn laat de protestante Reformatie zien toen kloostergemeenschappen verboden werden. In die periode kwamen er verschillende katholieke nederzettingen in onze streek. Na eeuwen van verbod mochten kloosters weer. Veel nieuwe congregaties ontstonden. De zogeheten ‘actieve religieuzen’ maken een bloeitijd (1800 – 1890) door. Ze nemen een plaats in midden in de samenleving. Vanaf de jaren zestig in de vorige eeuw zet de secularisatie door. Kloosters worden gesloten, overgenomen of afgebroken. Wat bewaren we, wat her-inneren we ons, wat zijn nieuwe geestelijke maatschappelijke uitingen? Onze pelgrimsherberg Kafarnaüm is één van die inspirerende plekken geworden. “Ons Kloosterpad” voert je langs 15 kloosters. De route is bij elk van de 15 kloostervestigingen te beginnen. Het is een boeiende pelgrimstocht. Niet alleen de geschiedenis gaat voor je spreken, de kloosterplekken verbinden je ook met natuur en cultuur. Het raakt je eigen binnenste en je ondergaat de verbinding met de tijd van nu. Het Bindboek geeft meer informatie over Brabants kloosterleven én over de wandelroutes. Bij de verschillende kloostervestigingen is dit Bindboek te koop. Ook bij ons.
Voor meer informatie zie: https://brabantskloosterleven.nl/ons-kloosterpad/
Alle routes naar Santiago de Compostella zijn te bekijken op deze webpagina van het Genootschap. Ook zijn alle routes vanaf deze webpagina als KML en GPX te downloaden. U kunt daarvoor hier u een handleiding vinden.
Routes nar Rome vindt u op de website van de vereniging Pelgrimswegen naar Rome.