► Mini Pelgrimage

Mini-Pelgrimage rondom Vessem: vier dagen wandelen vanuit Pelgrimsherberg Kafarnaüm

In het najaar van 2019 werd het startschot gegeven voor een mini-pelgrimage rondom Vessem. Er zijn vier wandelingen beschreven van 15 tot 25 km: de Merenroute, de Heideroute, de Stroom- en Bosroute, en tot slot de Verstillingsroute.

Wandelaars worden individueel of in kleine groep uitgenodigd om voor vier dagen naar Vessem te komen. Men kan drie of meer nachten van dinsdag t/m zondag op de gebruikelijke voorwaarden in de Pelgrimsherberg te verblijven, het boekje kopen bij de gastmensen en aan de wandel gaan. We hebben het een mini-pelgrimage genoemd, omdat men zich vier dagen kan terugtrekken uit de hectiek van het dagelijks leven op een plek die uitnodigt om tot innerlijke rust te komen.

De wandelingen staan beschreven in het boekje en daarnaast is veel informatie toegevoegd over de streek waar je doorheen loopt: de natuur en cultuur van het land van de acht zaligheden. Tevens zijn er per wandeling verdiepende vragen opgenomen in de tweede druk.

“Door te lopen ontmoet ik je elke keer opnieuw, mijn beste reisgenoot.”
R. Tagore.

Waarom een mini-pelgrimage?
Wat is pelgrimeren eigenlijk?
Pelgrim Jeroen Gooskens formuleerde het als volgt:
“Pelgrimeren is wandelen met je ziel, kijken met je innerlijk oog, luisteren met je hart, en zo het geheim van het leven op het spoor komen.”

Daarvoor hoef je dus niet naar Rome of Santiago … pelgrimeren kun je overal. Dus ook vanuit de Pelgrimsherberg in Vessem. Zo wordt wandelen een meditatieve vorm van bewegen die een openheid voor je natuurlijke en culturele omgeving bewerkstelligt en een weg naar binnen creëert, een ontdekkingsreis als het ware…
Velen hebben al eens opgemerkt dat pelgrimeren een helende en transformerende functie kan hebben. Veel pelgrims gaan op pad met de wens om hun leven te verrijken, of om antwoorden te vinden op lastige vraagstukken. Wetenschappelijk onderzoek heeft de helende werking van wandelen en pelgrimeren intussen bewezen, en er wordt nog veel onderzoek naar verricht.

De omgeving van Vessem biedt zich aan om dagen in de natuur rond te trekken. Het gebied heeft een lange geschiedenis.

Hier een filmpje over de geschiedenis van de hoeve Klik hier

Vier dagen op stap
Op dag één staat de Merenroute op het programma: van Vessem door het natuurreservaat Klein- en Grootmeer, via de Buikheide naar Rietven en terug naar Vessem. De Merenroute is 15 km lang en gaat grotendeels door het bosgebied ten oosten van Vessem.
Klik hier voor een impressie

Wijzigingen in de Merenroute

Op dag twee de Heideroute van 20 km. Deze gaat langs het dal van de Kleine Beerze (in ontwikkeling) naar het noorden naar Middelbeers en via het LAW Pelgrimspad over de Landschotse Heide terug naar Vessem.
Klik hier voor een impressie

Wijzigingen in de Heideroute

Op dag drie de Stroom- en Bosroute van 23 km. De route loopt eerst door het dal van de weer meanderende Kleine Beerze naar het zuiden. Dit deel van de route is tevens het begin van de Via Monastica. In Duizel buigt ons pad af richting het oosten naar Knegsel. Via Halfmijl (grafheuvels) gaat de route weer terug naar Vessem.
Klik hier voor een impressie

Wijzigingen in de Stroom- en Bosroute

Op dag vier gaat de wandeling van ong. 24 km, de Verstillingsroute, via Casteren naar Netersel en Westelbeers ten westen van Vessem en door een afwisselend landschap van akkers, weilanden, bos en heide weer terug naar Vessem.
Klik hier voor een impressie

Wijzigingen in de Verstillingsroute

Download alle wijzigingen in PDF formaat