Categorie: General Bezinning door klank en stem.

Bezinning door klank en stem.


6 april 2023

Bezinning door klank en stem

Wat gaan we doen?

Deze dag is gericht op bezinning en meditatie door klank en mantra’s. We zullen eenvoudige herhalende meditatieve liederen zingen waarbij het niet gaat om mooi of zuiver zingen, maar om door te zingen tot rust te komen en de eigen bezieling te voelen. Het gaat om korte stukjes tekst, soms maar een paar woorden, een enkele zin. Op een melodie die je gemakkelijk onthoudt. Denken is niet nodig. En dat schept ruimte om gewoon te zijn met de klank, met de samenzang, met de betovering van de herhaling en de soms wonderschone muziek die daaruit als vanzelf ontstaat.

Daarnaast werken we ook met klank (zonder melodie). Dat wil zeggen klank door de eigen stem en eenvoudige natuurlijke instrumenten, zoals ratelaars, klankschalen, indianen drum etc. We gebruiken klank om uit te drukken wat in ons leeft en wat we naar de ander willen uitdrukken. Zonder regels improviseren we met de eigen stem en de instrumenten. Er is geen goed of fout, het is als een zoektocht waarbij we ons laten leiden door wat komt. Het is vaak wonderlijk wat er dan ontstaat.

Een onderdeel van de dag zal ook een klankconcert zijn. Daarbij kun je ontspannen liggen en genieten waarbij wij als begeleiders met onze stem en instrumenten een “concertje geven”.

Voor de hele dag geldt : Er is geen verplichting, er is niets voorgeschreven dat je zou moeten doen, voelen of geloven. Zo kunnen we ons openen voor de soms magische momenten waarop heelheid en éénheid voelbaar zijn.

Voor wie:

Wij nodigen iedereen uit, die via stem, klank maken en luisteren zich wil bezinnen op zijn/haar levenspad. Dit kan als voorbereiding of reflectie op een pelgrimage zijn, maar kan hier ook helemaal los van staan.

De nadruk ligt op bezinning en expressie. Voor een oprechte klank is geen zangscholing vereist, geen goed je best doen. Jij met jouw stem, precies zoals die nu is, meer is niet nodig.

Praktische informatie:

Begin en eindtijd:
De dag begint om 10:00 uur en duurt tot 16:00 u. De ontvangst is met koffie of thee en ’s middags is er een gezamenlijke lunch.

Binnenkomst vanaf 9.30 uur bij de Pelgrimsherberg Karfanaum.
Tussen 12.00 en 13.00 uur lunchpauze.

Begeleiding

Anita van Arem en Marjan Vonk

Kosten:
Deelname aan deze dag activiteit kost €35,-

De prijs voor 2024 is nog niet bekend

Meer weten of aanmelden mail naar activiteiten@pelgrimsherberg.nl met in Onderwerp Klank en stem

Volledige kalender bekijken