Camino in de Kempen/Jacobuswandeling

Camino in de Kempen

wandelen op de feestdag van Jacobus

Dit jaar wordt de veertiende editie van de Camino in de Kempen gehouden.

Vorig jaar, na een onderbreking van drie jaar, hebben we gemerkt dat de belangstelling onverminderd groot is. Deze wandeltocht door de Brabantse Kempen voorziet in een behoefte en de deelnemers zijn altijd enthousiast om af te reizen naar Vessem. Voor ons is het uiteraard ook plezierig om vele wandelaars te mogen begroeten en bij te praten met oude bekenden en ondertussen te wandelen in de omgeving.

De Camino in de Kempen is een wandeltocht van 8 of 16 kilometer door de mooie natuur van Vessem, Wintelre en Hoogeloon. Het belangrijkste van deze dag is het met elkaar wandelen. Als extra worden er tijdens deze tocht herinneringen opgehaald aan het pelgrimeren naar Santiago de Compostella.

De start vindt plaats bij Pelgrimsherberg Kafarnaüm. De deelnemers gaan groepsgewijs van start vanaf 9:00 uur en er wordt gelopen in groepen van 10 à 15 personen. De leiding van een groep berust bij een Santiagoveteraan.

Bij aanvang op Kafarnaüm is er koffie of thee voor de deelnemers. Voor onderweg dienen wandelaars zelf voor een lunch en water te zorgen. De meegebrachte lunch wordt gezamenlijk in de tuin van Pelgrimsherberg Kafarnaüm genuttigd. Hier wordt dan gezorgd voor koffie en thee en de waterflessen kunnen worden bijgevuld.

Op het eindpunt bij de Jacobushoeve krijgen de deelnemers een vers Jacobusbroodje. Daar is ’s middags het Praathuis geopend voor koffie of thee en zijn in de middag de winkels geopend.

De Camino in de Kempen is een initiatief van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob (Regio Zuidoost-Brabant), Pelgrimsherberg Kafarnaüm en de Jacobushoeve in Vessem en wordt gewandeld op dinsdag 25 juli, de feestdag van Jacobus.

Inschrijven voor deze wandeltocht kan vanaf 15 juni via de website van Pelgrimsherberg Kafarnaüm of via een link op de website van de Jacobushoeve.

Uw aanmelding dient uiterlijk 18 juli binnen te zijn; u krijgt hiervan een bevestiging.

De kosten voor deelname zijn € 5,00 per persoon, contant te voldoen ter plaatse voor vertrek van de wandeling.

Pelgrimsherberg Kafarnaüm Jacobushoeve

Servatiusstraat 11 Jan Smuldersstraat 4

5512 AJ Vessem 5512 AZ Vessem

0497 591207 0497-592059

www.pelgrimsherberg.nl www.jacobushoeve.nl

NIEUW – KLOOSTERRONDWANDELING IN VESSEM

Zaterdag 15 april en 20 mei kunt u weer aansluiten bij de “Kloosterrondwandeling” van Vessem. Uitgezet door de provincie, aansluitend op het reeds eerder in 2020 uitgezette pelgrimsroute “Ons Kloosterpad”. Een route van 9,7 km.

Tijdens deze Kloosterrondwandeling komen verschillende invalshoeken zoals historie, cultuur, natuur of spirituele en geestelijke invalshoeken aan de orde op de route.

Henk Murraij, gangmaker vanuit de provincie voor de route rondom Vessem van “Ons Kloosterpad” begeleidt deze wandeling. De onderstaande link geeft een impressie van de eerste kloosterrondwandeling op 11 maart j.l.

https://www.youtube.com/watch?v=r-5iXOBuCFU

Belangstelling?

Opgeven via info@pelgrimsherberg.nl o.v.v. ‘Kloosterrondwandeling 15 april of 20 mei’.

Inschrijven vóór donderdag 13 april of 18 mei 2023.

Kosten: €15,00 [twee consumpties inbegrepen]

De dag begint om 10.00 uur, eindigt om 16.00 uur.

Start en eindpunt: Pelgrimsherberg, Servatiusstraat 11 in Vessem. Vul je rugzak met brood en drank voor onderweg. Vanaf 9.30 uur welkom op de Pelgrimsherberg.

Mini-pelgrimage rondom Vessem

Nu de Pelgrimshoeve na de corona-sluiting weer open is, bestaat de mogelijkheid ook weer om 4 dagen op de Hoeve te verblijven en de omgeving te verkennen. In 2019 is het startschot gegeven voor een mini-pelgrimage rondom Vessem. In 2020 is de route herzien en opnieuw beschreven. Er zijn 4 wandelingen uitgezet van 15 tot 25 km: de Merenroute (richting Wintelre), de Heideroute (richting Middelbeers), de Stroom- en Bosroute (richting Duizel/Knegsel) en de Verstillingsroute (richting Netersel).

Wandelaars worden uitgenodigd om, individueel of in kleine groepjes, voor 4 dagen naar Vessem te komen. Men kan 3 of meer nachten van dinsdag t/m zondag op de gebruikelijke voorwaarden op de Pelgrimshoeve verblijven, het boekje kopen bij de gastmensen en aan de wandel gaan. We hebben het een mini-pelgrimage genoemd, omdat men zich 4 dagen kan terugtrekken uit de hectiek van het dagelijks leven op een plek die uitnodigt om tot innerlijke rust te komen.

Door te lopen ontmoet ik je elke keer opnieuw, mijn beste reisgenoot.”
R. Tagore.

De wandelingen staan uitgebreid beschreven in het boekje en daarnaast is veel informatie toegevoegd over de streek waar je doorheen loopt: de natuur en cultuur van het land van de acht zaligheden. Ook zijn er vragen opgenomen, waarmee de wandelaar zijn/haar mini-pelgrimage verdieping kan geven.

Meer informatie vindt u HIER

 

Labyrint lopen in Vessem Uitgesteld tot 12 mei

Je hoeft niet naar Santiago of Rome te lopen om op pelgrimstocht te gaan…

Labyrinten zijn al duizenden jaren oud en je vindt ze over de hele wereld verspreid. Sinds heel wat jaren ligt er ook een labyrint op de binnenplaats van de Pelgrimshoeve. We willen graag met een groep geïnteresseerden een dagje labyrint gaan lopen.

Wanneer:  12 mei 2023 van 10.00 uur tot 16.00 uur
Waar:           Pelgrimshoeve Kafarnaüm, Servatiusstraat 11, Vessem
Kosten:       € 35

Aanmelden via info@pelgrimshoevekafarnaum.nl

Kijk voor meer informatie in deze bijlage.