► Voorzieningen in Vessem

Vessem is een klein groen Brabants dorp met ruim 2.100 inwoners. Het heeft de volgende voorzieningen:

  • Restaurant en café (maan- en dinsdag gesloten)
  • Supermarkt
  • Bakkerij
  • Drogist
  • Cafetaria
  • Pinautomaat
  • Dokterspost met apotheek
  • een zaak in navigatieapparatuur (maandag gesloten)

Deze voorzieningen liggen allemaal binnen een paar honderd meter afstand in de dorpskern.

Pal tegenover de pelgrimsherberg bevindt zich gemeenschapshuis ‘ D’n Boogerd‘ met o.a. een bar. Deze voorziening is door de week bijna altijd geopend, behalve rond etenstijd.

Jacobushoeve
Een bijzondere voorziening is de Jacobushoeve. Het is een ontmoetingsplek, kringloop- en wereldwinkel. Er is daar altijd reuring, Brabantse gezelligheid. Een mooi plekje voor even een kopje koffie of een praatje.

De Jacobushoeve en Kafarnaüm hebben een gemeenschappelijke oorsprong. Vandaar dat er ook een band bestaat met pelgrimeren. Dat begint natuurlijk al met de naam. Verder is ook daar een stiltecentrum. En achter in de tuin ligt een Cruz de Ferro, net zoals op de echte Camino, alleen natuurlijk veel kleinschaliger. Maar ook hier liggen al vele honderden steentjes. De meeste zijn vanuit de hele omgeving hier naartoe gebracht door schoolkinderen als onderdeel van het project Pelgrimeren voor de Jeugd. Voegt u er zelf een aan toe als intentie aan het begin van uw tocht?

Openingstijden Jacobushoeve:
10:00-12:00 en 13:30-16:00 uur. Zondag en maandag gesloten, zaterdag alleen namiddag.
Het stiltecentrum, de tuin en ‘Cruz de Ferro’ zijn altijd toegankelijk.

H. Lambertuskerk
Deze kerk, pal tegenover de pelgrimsherberg, is in 1882 gebouwd. De toren dateert uit de 15e eeuw en is gebouwd in de bouwstijl van de Kempische gotiek. Op zaterdag is er om 19:00 uur een H. Mis.
Regelmatig worden er concerten gegeven. Zie www.vessem.info

Jacobusmolen
Deze beltkorenmolen is in 1893 gebouwd nadat de vorige afbrandde. Met een vlucht van 28 meter is dit de op één na grootste molen van Noord Brabant. Open op zaterdag van 10:00 – 16:00 uur.