► Geschiedenis van de boerderij

Het pand is ruim honderd jaar oud. Behalve als boerderij heeft Kafarnaüm ook dienst gedaan als:

  • Verkooppunt van de plaatselijke boerenbond,
  • Kantoor van de Rabobank,
  • Vakantieoord voor psychiatrische patiënten,
  • Rustoord voor broeders en broeders in opleiding,
  • Broederhuis, en nu dus als
  • Pelgrimsherberg.

Voor het uitgebreide verhaal
De boerderij dateert van 1915. Gebouwd volgens de tradities van die dagen, als Brabantse langgevelboerderij. De eerste bewoners zijn Jan en Sjo van de Biggelaar. Behalve boer is Jan  wethouder van de gemeente Vessem en organist in de parochiekerk.  Ze hebben een gemengd bedrijfje met wat koeien en varkens. Het huwelijk van Jan en Sjo blijft kinderloos.

In 1944 gaat ook Jan’s  broer Harrie op de boerderij wonen, samen met zijn vrouw Martina en hun kinderen.

De huidige zitkamer was vroeger de koeienstal. In één van de balken zitten nog twee haken. Daar hing vroeger de schommel voor de kinderen aan. Dit gedeelte dient ook enige tijd als pakhuis van de boerenbond.

Harrie is directeur van de plaatselijke Boerenleenbank. Hij gebruikt het kleine voorkamertje enige jaren als kantoor. Klanten komen hier ook hun zaken doen!

In 1957 sterft Jan van de Biggelaar. In hetzelfde jaar verplaatst Harrie zijn werk naar het nieuwe gebouw van de Boerenleenbank en even later verhuist hij met zijn gezin.

Mei 1958. Het bestuur van de Willibrordusstichting uit Heiloo koopt de boerderij aan de Servatiusstraat 11. Patiënten van deze psychiatrische inrichting komen er vele jaren op vakantie. Meestal is dat in de maanden maart tot en met oktober.

Deze Willibrordusstichting is een onderdeel van de Congregatie van de Broeders van Onze Lieve Vrouw van Lourdes. Vandaar dat er ook veel broeders, scholastieken, novicen, postulanten en pupillen uit het St Jozefhuis er regelmatig te gast zijn. De boerderij, de weilanden erachter en de bosrijke omgeving hebben een grote aantrekkingskracht voor hen die rust zoeken.

Na enige jaren schenkt de Willibrordusstichting de hoeve aan de congregatie. In 1978 denkt het bestuur erover om de boerderij te verkopen. Maar in dezelfde periode is de congregatie en een groep broeders op zoek naar nieuwe levensstijlen, buiten het traditionele klooster om. Zo ontstaat het broederhuis, dat de naam Kafarnaüm krijgt.

Als er in 1999 nog maar twee broeders over zijn, wordt de boerderij tevens pelgrimshuis. Meer en meer vrijwilligers komen een handje toesteken.

In 2011 verhuist Br. Fons, de laatste der Mohikanen, naar een eigen woning. Sindsdien is Kafarnaüm enkel nog pelgrimsherberg.