► Dagprogramma

Pelgrimsherberg Kafarnaüm in Vessem biedt een dagprogramma aan rond het thema ‘pelgrimeren en je levensweg’. Dit is bedoeld voor verenigingen, bestaande groepen of groepen die samengesteld zijn uit individuele belangstellenden. De groepen bestaan uit tien à twintig personen.

De dag begint om 10:00 uur en duurt tot 16:00 u. De ontvangst is met koffie of thee en ’s middags is er een gezamenlijke lunch.

Het inhoudelijke programma besteedt aandacht aan de betekenis van pelgrimeren en met name aan onze eigen pelgrimstocht door het leven. Er wordt een  verbinding gemaakt met de weg die u tot nu toe afgelegd heeft. Ook als dat nog nooit richting Santiago, Assisi of Rome is geweest: onderweg zijn we allemaal.

De begeleiders gebruiken mogelijk de metaforen uit de pelgrimswereld om onze levensweg te verduidelijken en ons daarvan bewuster te maken. Ook kan een kort bezoek aan het Cruz de Ferro en het stiltecentrum op de Jacobushoeve in het programma opgenomen worden.

Cruz de Ferro

Op het hoogste punt van de Camino Français , zo’n 250 km vóór Santiago, staat het Cruz de Ferro, het ijzeren kruis. De traditie is dat pelgrims een steen vanuit huis meenemen, als symbool van een ‘last’ in hun leven. Iets waar ze onder gebukt gaan, waar ze graag vanaf willen. De bedoeling is dat ze die ‘last’ niet helemaal meenemen naar Santiago (en zeker niet mee terug naar huis). Onderweg kunnen ze hem afschudden, achterlaten, en wel aan de voet van dat kruis. Dat is in de loop der eeuwen een gigantische berg geworden, bijna een huis hoog. Tegenwoordig worden er ook stenen en andere dingen neergelegd, als aandenken.

In de tuin van de Jacobushoeve in Vessem staat ook zo’n Cruz de Ferro.

De mogelijkheid bestaat om vooraf met enkele mensen van de groep geschikte onderwerpen te kiezen die aan de orde kunnen komen. Zo kunnen we een programma op maat maken. Voor meer informatie kunt u een e-mail sturen naar– dagprogramma@pelgrimsherberg.nl